Коробка піци та трохи наполегливості: як молодіжній раді Бершадської громади вдалося стати лідеркою е-опитувань

#Цифрогерої – спеціальна рубрика Програми EGAP, що відкриватиме обличчя цифровізації. Цифрогерої – це CDTO, волонтери, члени молодіжних рад, переселенці та активні жителі громад, які рухають країну вперед своєю хоробрістю, великим серцем та креативними підходами. А допомагають їм у тому електронні інструменти та сервіси.

Молодіжна рада Бершадської громади на Вінниччині була створена близько року тому. Завдяки ентузіазму місцевої молоді вона об'єднала навколо себе понад 30 учасників, які стали змінотворцями у своїй громаді. 

 

null

Звісно, велика війна внесла свої корективи: хтось виїхав за межі України, були й ті, хто втратили мотивацію. Попри все команда молодіжного осередку продовжувала працювати: влаштовувала благодійні ярмарки на підтримку ЗСУ, першою почала тестувати інструменти електронної демократії, а також агітувала школярів долучатися до молодіжної ради.

«Поступово ми підготовлювали молодь, що їхні участь, думка та голос – важливі. Вони є частиною громади, що доєднується до її майбутнього вже зараз», – говорить Ярослав, член молодіжної ради Бершадської громади та наш сьогоднішній герой.

null

Ярослав Верхолюк працював у молодіжному осередку від початку його заснування. Раніше хлопець брав активну участь у студентському житті, тому звик усюди шукати можливості. Не стала винятком і молодіжна рада, де хлопець швидко знайшов однодумців, які були готові реалізувати найсміливіші ідеї.

Однією з них стало підключення інструменту електронного опитування на платформі eDEM. 

 

null

«Оскільки Бершадська молодіжна рада була однією з найактивніших в області, нам запропонували протестувати опитування. Микола Кобися (радник голови Вінницької ОДА) тоді сказав: "Будете першопрохідцями!". Ми погодилися, хоча самі не розуміли, що саме потрібно робити і що з цього вийде», – ділиться Ярослав.

Тоді молодь скомунікувала з інформаційним відділом Вінницької міської ради та почала обирати тему онлайн-опитування, яка була б доречною для громади та стосувалася кожного/ї. Урешті зупинилися на загальних питаннях, які стосувалися того, чи знають мешканці про діяльність молодіжної ради, хто до неї входить та скільки учасників вона має.

 

null

Але виявилося, що очікування та його реалізація — це зовсім різні речі: «Із першого разу ми спробували запустити це опитування, але воно в нас не "зайшло". Основними причинами були відсутність комунікації, інформаційної підтримки та проблеми з реєстрацією учасників».

Проте команда Ярослава вирішила не опускати руки. Врахувавши всі слабкі місця у своєму опитуванні, молодь повторно звернулася до Миколи Кобисі за допомогою. 

Згодом технічні проблеми було вирішено: люди, які раніше не мали змоги зареєструватися, нарешті змогли це зробити. «Бачимо: актив пішов, але не такий, як хотілось би», – розповідає хлопець.

Тоді команда знову зібрала зум-конференцію й почала міркувати, як заохотити молодь до голосування. Хтось із учасників запропонував зробити розіграш – серед тих, хто візьме участь у голосуванні, обрати одну людину, яка отримає піцу. Допис поширили в соцмережах, переможця мали визначити через генератор випадкових чисел.

 

«Перевагою ідеї стало те, що вона потребувала невеликих витрат. Оскільки бюджету в нас не було, ми скинулися з особистих рахунків та купили приз. Актив пішов – ми були раді, що люди зацікавлені. Але хотілося б, щоб вони захотіли проголосувати без піци», – жартує Ярослав.

Зараз молодіжний осередок Бершадської громади є лідером цифровізації серед молодіжних рад. Її учасники відвідують заходи з е-демократії, де радо діляться досвідом, зітканим із наполегливості та креативних рішень. 

На цьому команда зупинятися не планує – уже проводить нове опитування щодо створення молодіжної студії на платформі eDEM та планує проєкти спільно з експертами швейцарсько-української Програми EGAP: https://consult.e-dem.ua/polls/1093.

Наприкінці розмови Ярослав підсумовує: «Той, хто розуміє, що в Україні вже є всі можливості для творення майбутнього, досягає вершин!».