Як Барська громада стала прихистком для переселенців із усієї України

Програма EGAP допомагає 40 пілотним громадам у п'яти областях Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Луганській та Одеській. Повномасштабна війна змінила устрій цих регіонів назавжди, проте їй не вдалося зупинити потужний процес цифровізації.

Це серія матеріалів про те, як громади залишаються стійкими в умовах російської агресії, та які проєкти реалізують разом із переселенцями

Барська громада є однією з лідерок цифровізації на Вінниччині. Зараз у її межах функціонує сучасний Центр надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП), в якому впроваджено е-чергу, місце для самообслуговування, “розумний” call-центр, IVR та голосове меню. Окрім того, ЦНАП оснащено мобільною валізкою, зчитувачами для id-карток й універсальними зарядними пристроями. 

null
null

До 24 лютого громада мала великі плани на впровадження Громадського бюджету – а з початком великої війни вимушено змінила курс на допомогу переселенцям. Як регіон зустрічав ВПО під час активних бойових дій та як жителі Краматорська реалізували IT-спільноту для підтримки дітей, дізнаємося в Ігоря Ставнюка – керівника справами виконавчого комітету Барської міської ради

Як у Барському регіоні створили відкриті пункти приймання ВПО

Від початку повномасштабного вторгнення Барська громада прийняла близько 10 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Загальна кількість населення громади – 43 тисячі. Тобто переселенці становлять 25% від кількості місцевих жителів.

null

«24 лютого і в подальші тижні люди почали масово виїжджати з Києва, Харкова та Чернігова. Через Барську громаду якраз пролягає траса на Захід України – тож ми швидко організували пункти обігріву. Залучали школи та садки, щоб ці люди могли переночувати, отримати гаряче харчування й поїхати далі»

–– згадує Ігор.
null
null

Але було й багато тих, хто хотів залишитися. Для них почали створювати відкриті пункти, в яких можна перебувати протягом невизначеного часу.

Такі «гуртожитки» для ВПО переважно розташовані селах у п’ятикілометровій зоні від міста. Пункти являють собою відремонтовані приміщення, оснащені всією необхідною технікою: обігрівачами, бойлерами, пральними машинками тощо.

Навіть досі там проживають малозабезпечені та літні люди з Краматорська та Нікополя, яким немає куди повертатися. У громаді вирішили допомагати переселенцям усім, чим зможуть, і на зиму планують провести централізоване опалення у пунктах.

«Чим можемо – допоможемо. Ми нікому ще не відмовили, адже скільки людей приїде, стільки й приймемо»

–– каже Ігор.

До слова, на момент розмови (вересень, 2022) у Барській громаді налічувалося 3500 внутрішньо переміщених осіб.

null
null

Як люди з тимчасово окупованих територій вирішують залишитись у Барській громаді назавжди

Ігор розповідає історію вагітної жінки, яка приїхала з Маріуполя з мамою, собакою та чотирма дітьми. Зараз її чоловік перебуває у полоні.

«Запит був таким: знайти помешкання для її великої сім'ї. Ми запропонували будиночок у селі неподалік від Бару – гарний, але трохи занедбаний. Допомогли провести туди воду, опалення, купили пральну машинку і холодильник. Сім'я пожила там кілька місяців, а потім захотіла придбати будинок»

–– ділиться Ігор.

Так Барська громада поповнилася ще шістьома мешканцями (навіть сімома, бо жінка нещодавно народила донечку):

«Це не єдиний випадок, коли люди з тимчасово окупованих територій приїхали до нас на якийсь час, але вирішили залишитися назавжди».

Як переселенці з Краматорська навчають дітей цифрової грамотності в Центрі України

Едуард переїхав до Барської громади з Краматорська. Чоловік працює юристом у Фонді розвитку громади (ред. – платформа, що опікується громадськими ініціативами та організаціями).

Одним  із напрямків організації є реабілітація дітей-переселенців. Тому на її базі запровадили різні заняття для малечі – малювання, ліплення, стрільба з луку тощо.

«Окрім переселенців, туди приходили й місцеві дітлахи. Вони починали між собою дружити – ми зрозуміли, що в громаду люди входять через дітей»

–– розповідає Едуард.

Пізніше з'явилася ідея влаштувати ІT-курси – щоб діти могли не лише пограти на комп'ютері, а й чогось навчатися та комунікувати між собою. Така взаємодія неабияк важлива для діток в умовах війни – адже вони, як і дорослі, можуть замкнутися в собі й переживати депресивні епізоди.

null

Місцева влада надала фонду базове обладнання та приміщення – один із класів у Барському коледжі транспорту та будівництва. Проте ноутбуків для повноцінного навчання не вистачало.

Тоді Едуард познайомився з Дар'єю Радзіковською, регіональною координаторкою Програми EGAP на Вінниччині, яка одразу ж запропонувала реалізувати повноцінну кімнату для уроків цифрової грамотності.

Зараз у групі Едуарда навчаються близько 25 дітей середнього та дошкільного віку. Восьмеро з місцевої малечі вже пройшли курси повністю та приходять лише погратися. Переселенців порахувати трохи важче, бо люди мобільні та часто виїжджають із міста.

Курс складається з 16 занять та поділяється на два блоки. У першому діти навчаються просто користуватися комп'ютером. Другий блок – це більш просунуті теми: наприклад, графіка або анімація.

Окрім того, діти постійно грають в онлайн-ігри, паралельно спілкуючись одне з одним.

«У Барській громаді виділено багато гуртожитків та шкіл для ВПО. Із допомогою Telegram-каналу, групи у Facebook чи сарафанного радіо все більше переселенців дізнаються про заняття – діти приходять до нас навіть із віддалених куточків міста»

–– зізнається Едуард.

У планах фонду – впровадження IT-курсів для літніх людей на базі досвіду Краматорська. Бабусь та дідусів навчатимуть користуватися не лише комп'ютером, а й смартфоном:

«Приміщення вже маємо, потрібне ще обладнання та люди, які погодилися б працювати на волонтерських засадах. Поки чекаємо на грант».

Центри активності громадян створені за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та фінансується Швейцарією.